Sport Kollen

Vinn med oss

Asian handicap

Asian handicap (asiatiskt handicap) är den engelska termen för en vadslagningsmodell som i delar av Sydostasien går under namnet Hang Cheng. År 1998 kontaktade den indonesiska bookmakern Joe Phan den amerikanska journalisten Joe Saumarez för att fråga om vad hang cheng kallades på engelska, och Saumarez föreslog termen Asian handicap.

Den som sätter siffrorna för Asian handicap strävar efter att ge underdoggen ett så pass stort handicap att båda lagen ska 50% chans att vinna när handicappet räknas in. Din vinst om det lag du satsade på vinner är i princip alltid någonstans mellan 90% och 100% (even money). Du kan alltså dubbla eller nästa dubbla dina pengar trots att du satsade på storfavoriten. Ju starkare en favorit anses vara, desto större handicap får motståndaren. På så sätt är det inte alls säkert att storfavoriten vinner när handicappet har räknats in, även om det laget överlägset vinner själva matchen.

Exempel på hur Asian handicap kan se ut för en fotbollsmatch:

0 : +1.0, +1.5

Detta innebär att Lag X har handicappet 1.0 medan Lag Y har handicappet +1.5.

Om du satsar på Lag Y kommer häften av din satsning vara på att Lag Y vinner, eller förlorar med färre än ett mål. Den andra halvan av din satsning kommer att vara på att Lag Y vinner, eller förlorar med färre än ett och ett halvt mål.

Låt oss nu ponera att matchen slutar med att Lag X gör ett mål och Lag Y noll mål. Lag Y förlorar alltså med ett mål, och hälften av din insats kommer att betalas tillbaka till dig efter som ett mål inte är färre än ett mål. Den andra halvan av din insats har du vunnit på, eftersom Lag Y förlorade med färre än ett och ett halvt mål.

Asiatiska handicap kan bestå av en fjärdedels poäng och uppåt. Om lagen är jämstarka och ett lag bara är en svag favorit kan handicappet alltså sättas till bara 0.25, medan man i matcher där ett lag anses vara enormt överlägset kan ge underdoggen flera stycken poäng i handicap. Handicappet kommer dock aldrig att sättas till ett jämnt antal poäng – man använder sig alltid av halva poäng eller fjärdedels poäng för att det omöjligen ska kunna bli oavgjort. Inget lag kan ju göra ett halvt mål eller en fjärdedels mål.

Asiatiskt handicap är ett sätt för vadslagningsbyrån att minska ned mängden möjliga resultat för en match. I Sverige är vi vana vid att markera 1, X eller 2 för hemmavinst, oavgjort eller bortavinst. När man använder sig av asiatiskt handicap tar man bort möjligheten att det blir oavgjort. Även om matchen skulle sluta oavgjort kommer den inte ha gjort den hos vadslagningsbyrån.

Förutom att ta reducera de möjliga resultaten för en match från tre till två är asian handicap ett sätt för vadslagningsbyrån att minska sin riskexponering genom justera oddsen, precis som man kan göra med vanliga europeiska odds. Asian handicap gör också att det kan bli spännande att satsa på en match även när det finns en klar favorit.