Sport Kollen

Vinn med oss

Badminton

Badminton är en populär sport både bland hobbyspelare och tävlande, och det börjar också bli allt mer populärt att satsa pengar på badmintonmatcher. En lång rad bettingsajter på internet erbjuder idag odds för badmintonmatcher, och inte nödvändigtvis bara för stora uppmärksammade tävlingar som olympiska spelen. Extra stor chans att hitta många spelmöjligheter för badminton har man om man besöker en spelsajt som riktar sig till den danska spelmarknaden, Danmark är nämligen ett av de mest tongivande länderna i världen vad gäller badminton.

Sporten badminton räknas ofta som en engelsk sport, fast den uppfanns inte hemma i England utan av engelsmän stationerade i Asien. Uppfinnarna hämtade inspiration från en engelsk lek vid namn ”Battledore and Shuttlecock” och utvecklade den till en sport som involverade ett nät. Battledore och Shuttlecock är ett mycket gammalt tidsfördriv med rötter i Medelhavsregionen.

Under sin tidiga historia kallades det vi idag känner till under namnet badminton för poona. Sporten var nämligen oerhört populär i den brittiska garnisonsstaden Poona i Indien och det var därifrån den spred sig vidare. När soldaterna återvände till sitt hemland tog de poona med sig, och i mitten av 1800-talet publicerade leksakshandlaren Isaac Spratt i London en broschyr som innehöll spelreglerna. År 1873 spelades poona under en utomhusfest hos Hertigen av Beaufort på Badminton House i Gloucester och snart började namnet badminton användas istället för namnet poona.

Som nämnts ovan är Danmark ett mycket viktigt land för badmintonen och i Europa har tävlingarna traditionellt dominerats av danska spelare. Under världsmästerskapen är det dock asiaterna som har legat i täten, särskilt spelare från Kina, Sydkorea, Indonesien och Malaysia. Detta gäller både för herridrotten och damidrotten.

När International Badminton Federation (IBF) bildades år 1934 var medlemmarna England, Skottland, Wales, Irland, Danmark, Nederländerna, Frankrike, Nya Zeeland och Kanada. Indien anslöt sig som affiliate, och så småningom blev även USA medlem. Det kom att dröja ända till 1972 innan badminton dök upp i de Olympiska spelen, och då endast som demonstrationssport. Badminton demonstrerades åter igen under sommar-OS 1988, och blev sedan en fullvärdig olympisk sport under sommar-OS i Barcelona år 1992.

Idag regleras sporten av Badminton World Federation (BWF) som har fem regionala avdelningar:

  • Badminton Asia Confederation (BAC)
  • Badminton Confederation of Africa (BCA)
  • Badminton Pan Am (BPA)
  • Badminton Europe (BE)
  • Badminton Oceania (BO)

BWF organiserar flera internationella tävlingar som brukar locka stort intresse från sportvadslagningsbranschen. Här finns till exempel Thomas Cup för män som hade premiär 1948/1949 och Uber Cup för kvinnor som har arrangerats sedan 1956/1957. Thomas Cup och Uber Cup äger rum vartannat år och över 50 nationella lag deltar.

I BWF World Championships möt de 64 högst rankade badmintonspelarna i världen för respektive gren, men precis som i OS finns det ett tak för hur många spelare som får skickas av ett visst land i varje gren. Detta gör att det kan hända att en spelare som tillhör de 64 högst rankade blir utestängd från tävlingarna för att han eller hon har ännu högre rankade landsmän som tar upp alla platser.

En annan mycket viktig internationell badminstontävling som man kan betta på är Sudirman Cup som är en lagtävling för blandade lag, det vill säga lag som innehåller både män och kvinnor. Den har hållits vartannat år sedan 1989 och består av fem olika grenar.