Sport Kollen

Vinn med oss

Mixed Martial Arts

Mixed Martial Arts (MMA) är en förhållandevis ung sport. Det har visserligen hållits tävlingar av den här typen under hela 1900-talet, men det var egentligen först på 1990-talet som MMA slog igenom på riktigt och sporten började växa sig stor. En viktig milstolpe inföll år 1993 då The Ultimate Fighting Championships grundades i USA, något som hjälpte till att popularisera sporten på den sidan Atlanten. Därifrån har intresset sedan spridit sig till andra delar av världen.

Idag finns det gott om internationella spelsajter som erbjuder odds för Mixed Martial Arts (MMA) vilket innebär att man kan spela på matcherna även om man skulle befinna sig i ett land där MMA inte är så stort. I Sverige erbjuder Svenska Spel inte odds för MMA, däremot kan man vända sig till bland annat Bet365, Betfair och Bodog.

Precis som för boxningsmatcher är det vanligt att vadslagningsbyråer erbjuder så kallade moneyline-odds för MMA-tävlingar. Det kan till exempel se ut såhär:

Martin Martinsson -200

Pelle Pettersson +200

Att Martinsson har plus framför sitt odds innebär att han är favoriten, medan den som har minus framför sitt odds är underdog. Här är alltså Martin Martinsson storfavoriten. Kanske är han en erfaren MMA-utövare med många segrar på meritlistan som ska möta nybörjaren Pelle Pettersson, och alla räknar med att Pettersson ska bli den som förlorar matchen.

Oddsen som föregås av ett minustecken anger hur mycket du måste satsa för att kunna vinna $100, medan odds som föregås av ett plustecken anger hur mycket du kan vinna genom att satsa $100. Ovanstående odds innebär att om du satsar $200 på Martinsson går du $100 plus om han vinner matchen. Om du istället skulle satsa på Pettersson går du $200 plus för varje $100 du har satsat om han skulle lyckas vinna matchen.

Om det inte finns någon favorit och underdog i matchen ges båda spelarna oddset -110. Detta kallas för standardline. I takt med att satsningar gör kan vadslagningsbyrån välja att justera oddsen för att håll sin egen risk låg.

För att gå plus över tid när man ägnar sig åt MMA-betting gäller det att vara påläst och har så mycket fakta som möjligt tillgänglig när man analyserar framtida matcher. MMA är en idrott där det är vanligt att tävlande drabbas av skador, och det är inte nödvändigt så att man omedelbart kan se när en skada uppstår. Att Anders vinner över Bertil innebär inte att Anders har gått skadefri ur matchen, och skadan från matchen mot Bertil kan mycket väl vara vad som gör att Anders förlorar nästa match mot Carl.

Viktigt att tänka på är också att varje MMA-utövare har sin egen stil och sina egna styrkor och svagheter. Den teknik som Anders använde för att besegra Bertil kan vissa sig vara tämligen usel mot Calle, och att Bertil tidigare har vunnit över Calle innebär inte per automatik att Calle är trolig att förlora även mot Anders. Man kan ofta tjäna mycket på att våga gå emot den stora massan och satsa på en underdog när man bedömer att hans specifika teknik faktiskt kommer att ge honom en god chans att besegra den mer erfarna favoriten som ”alla” vill satsa sina pengar på.